Krakova

Joulukuun puolivälissä suuntasin pikkuveljeni kanssa kohti Krakovaa. Tarkoituksenamme oli mennä katsomaan joulutoria ja viettämään muuten vain minilomaa.

Matkamme kesti maanantaista perjantaihin. Mielestäni se oli juuri sopiva aika, sillä ehdimme näkemään kaikki merkittävimmät nähtävyydet sekä kiertelemään rauhassa kaupunkia. 

Joulutorin joulukuusi iltavalaistuksessa. 

Majoitumme Hotel Columbuksessa. Aamiainen oli varsin riittävä! 

Auschwitzin ja Birkenaun keskitysleiri

Kävimme päiväretkellä Auschwitzin ja Birkenaun keskitysleireillä. Sinne pääsi kätevästi bussilla Krakovan linja-autoasemalta. Bussiliput sekä liput ohjatulle kierrokselle ostimme etukäteen netistä. 

Osallistuimme saksankieliselle ohjatulle 3,5 tunnin kierrokselle, koska kaikki englanninkieliset ryhmät olivat siltä päivältä täynnä. Helpottaakseni ymmärrystä ostin ennen kierroksen alkua suomenkielisen opaskirjan. Opaskirja myötäili kierroksen kulkua ja sen myötä pysyin kärryillä, mitä opastuksessa suunnilleen kerrottiin. Olen aikaisemmin opiskellut saksaa, joten sain oppaan selityksestä sieltä täältä jotain irti. 

Kierroksen aluksi tutustuimme oppaan johdolla Auschwitzin keskitysleiriin. Pääsimme käymään muutamissa rakennuksissa sisällä, mutta osa jäi käymättä, sillä se olisi edellyttänyt koko päivän kestävää kierrosta. 

Auschwitzin keskitysleirille johtava portti. 

Yleiskuvaa alueesta. Tunnelma oli hyytävä sekä historian että säänkin puolesta. 

Vartiotorni ja varoitusmerkki. 

Alue oli ympäröity sähköistetyillä piikkilanka-aidoilla. 

Auschwitzistä jatkoimme matkaa Birkenaun keskitysleirille, joka sijaitsi muutaman minuutin bussimatkan päässä. Bussikuljetus ja opastus Birkenaussa kuuluivat myös kierrokseen. 

Näitä rauteita pitkin ihmiset saapuivat keskitysleireille. 

Myös Birkenaussa alue oli tiukasti aidattu. 

Malliksi jätetty vaunu. Tällaisissa ihmiset tulivat aikoinaan keskitysleirille. 

Sumuinen sää teki kokemuksesta entistä vaikuttavamman.

Krakovan keskusta

Krakovan keskustassa oli pari ostoskeskusta, joista suurempi oli Galeria Krakowska. Siellä oli myös hyviä kahvittelupaikkoja. Lisäksi keskustassa oli paljon kaunista ja vanhaa arkkitehtuuria.

Tämän herkun jälkeen ei tehnyt enää mieli makeaa. 

Retroratikka. 

Joessa polskutteli paljon joutsenia. 

Joen varressa oli kaunista vanhaa arkkitehtuuria. 

Yleiskuvaa kadusta. 

Näitä hevoskärryjä Krakovassa näkyi vaikka miten paljon. 

Joulukuusi päivänvalossa keskusaukiolla. 

Galeria Krakowska oli keskustan suurin ostoskeskus. 

Jouluvalot tekivät kaduista tunnelmallisia. 

Joulutorilla oli paljon kojuja, joissa oli tarjolla muun muassa erilaisia naposteltavia. 

Yleiskuvaa joulutorista iltavalaistuksessa. 

Puolassa dumblinit ovat yksi perinteisimmistä ruoista, joten etsimme käsiimme parhaan dumblingeja tarjoavan paikan. Netin perusteella päädyimme grillintyyppiseen paikkaan, jossa tosiaan oli valtavasti porukkaa. Itse en kuitenkaan erityisemmin lämmennyt tälle perinneherkulle, sillä ne maistuivat lähinnä raa'alta taikinalta ja täytteeltä. Mutta tulipahan nyt testattua! 

Tässä dumblingit. Ei kovin houkutteleva esillepano, mutta ei grilliltä voi tämän kummoisempaa odottaakaan. 

Viimeisenä päivänä ehdimme vain etsiä oikean bussipysäkin, että pääsemme kentälle. Sain matkan varrelta napattua vielä tämän kuvan joen toiselta puolelta.

Wieliczkan suolakaivos

Lisäksi retkikohteeksi valikoitui Unescon maailmanperintökohteena oleva suolakaivos. Emme varanneet etukäteen lippuja, vaan ostimme ne paikan päältä. Suolakaivokselle pääsi helposti paikallisbussilla, jota täytyi tosin vaihtaa kertaalleen. Ainakaan joulukuussa suolakaivoksella ei ollut sellaista ruuhkaa, etteikö sinne olisi päässyt ennen ennakkovarausta. Kesäisin tilanne saattaa olla toinen ja ennakkovaraus voi olla paikallaan. 

Ennen varsinaisen kierroksen alkua kävimme ihailemassa maisemia läheisestä tornista. 

Suolakaivoksen uumenissa. 

Opas kertoi, että esimerkiksi kuvan seinät olivat suolaa. 

Suolakaivoksen näyttävin kirkko. 

Luolaston sisällä oli myös pieni lampi. 

Luolaston toinen kirkko. 

Kulutimme siis pari päivää edellä mainituissa nähtävyyksissä ja pari päivää Krakovan kaupunkiin tutustuen. Reissu oli kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen ja voin lämpimästi suositella Krakovaa kaupunkilomakohteeksi, sillä kaupungissa ja sen lähistöllä on paljon nähtävää. 

~ Tiia

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Esittely

Australian matkan valmistelu, Peking ja Sydney